TEMPOH PENGAJIAN

4 semester

 

SINOPSIS

Program ini direkabentuk bertujuan memperkenalkan pelajar kepada keperluan tenaga kerja yang terkini berdasarkan permintaan industri. Pelajar akan memperoleh pengalaman untuk menyediakan dan menghasilkan produk masakan yang asas dan juga terkini di dalam industri. Pelajar berkemampuan untuk merancang, melaksanakan dan menguruskan projek yang ditugaskan sepanjang proses pembelajaran berlangsung. Program ini menawarkan modul teras disiplin seperti Thoery of Food, Food Safety and Sanitation, Basic Cookery, Malaysian Cuisine, Basic Butcher, Cold Food Preparation, Bakery and Pastry dan kursus kemahiran lain yang bersesuaian dengan peringkat Sijil. Pelajar juga akan diajar berkaitan dengan modul wajib yang mana akan membekalkan pelajar dengan kemahiran insaniah dan pembelajaran secara kendiri melalui tugasan dan projek. Lulusan daripada program ini akan bersedia bagi menyahut cabaran dunia sebenar dalam bidang Kulinari.

PROSPEK KERJA

Program ini memberikan pengetahuan dan kemahiran dalam bidang kulinari yang dapat diterapkan untuk pelbagai kerjaya dalam industri perkhidmatan makanan. Pengetahuan dan kemahiran yang diperoleh pelajar dari program ini memberikan peluang kepada graduan untuk menceburi bidang pekerjaan sebagai:

 

  1. Chef de Partie
  2. Demi Chef
  3. Commis
  4. Pembantu Penyelia Perkhidmatan Makanan
  5. Pembantu Penyelia Restoran
  6. Pengusaha Makanan